ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ; ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ψωρίαση

Η ψωρίαση συνήθως εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και εντοπίζονται σε διάφορα σημεία τους σώματος.

Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

Η ψωρίαση πλήττει περίπου το 2-3% του πληθυσμού και είναι τόσο συχνή στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς εκδηλώνεται γύρω στα είκοσι.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στο τέλος της εφηβείας και γύρω στα είκοσι, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης παρατηρείται γύρω στα πενήντα.

Η διάρκειά της μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς η εναλλαγή περιόδων υφέσεων και υποτροπών συνεχίζεται για πολλά χρόνια ή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος και κυρίως των κερατινοκυττάρων και των ινοβλαστών. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που υποδηλώνουν την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για την εκδήλωση της ψωρίασης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό γονίδιο που να ευθύνεται για την ψωρίαση, αντί αυτού υπάρχει ένα σύνολο γενετικών χαρακτηριστικών τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για τον ασθενή να αναπτύξει την ασθένεια.

Από αρκετές έρευνες προκύπτει ότι στο 30 με 50% των περιπτώσεων ψωρίασης υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας.

ψωριαση

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες

Τι θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες;

Από τις συστηματικές ως τις τοπικές θεραπείες και από τις παλαιότερες στις σύγχρονες θεραπείες, διαβάστε για τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ψωρίασή σας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια μόνιμη θεραπεία, ωστόσο υπάρχει μια σειρά φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση των βλαβών και των πλακών.

Καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά την ψωρίαση και η επιλογή της θεραπείας θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να βασίζεται στο διάλογο μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Η ορθή εφαρμογή / χρήση της επιλεγμένης θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας. Σε περίπτωση λανθασμένης χορήγησης, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, υπάρχει πιθανότητα να μην επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Στην περίπτωση της ψωρίασης μπορούν να εφαρμοστούν τόσο τοπικές όσο και συστηματικές θεραπείες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά. Ωστόσο, ο κύριος στόχος όλων των θεραπειών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

ο κύριος στόχος όλων των θεραπειών είναι
η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το ιατρείου λειτουργεί κατόπιν ραντεβού

Λ. Πατησίων 207, 11632 - Αθήνα

+30 2108628043 - +30 6945296887

info@pmanolakou.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ