Χημικό peeling

Πρόκειται για την αεφαρμογή καυστικών ουσιών στην επιδερμίδα με σκοπό την αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων.

Έχει βρεθεί ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μια διαρκής ανανέωση της επιφάνειας του δέρματος, αλλά και παραγωγή νέου κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα. Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από δερματολόγο. Από αισθητικούς γίνεται πηλινγκ μόνο με χαμηλές πυκνότητες καυστικών ουσιών.

Υπάρχουν peeling με οξέα φρούτων (AHA), με τριχλωροξικό οξύ (TCA) ή με φαινόλη σε διάφορες πυκνότητες. Αναλογα με το πρόβλημα και τον τύπο του δέρματος, ο δερματολόγος επιλέγει το κατάλληλο οξύ και την κατάλληλη πυκνότητα.

Χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν κυρίως οι λεπτές ρυτίδες, οι πανάδες, τα σημάδια της ακμής και μικρές αβαθείς ουλες.

Ειδικότερα, τα οξέα φρούτων (AHA) είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την καλλυντική τους δράση. Εκτός από την ανανέωση του δέρματος, βοηθούν και στην ενυδάτωση, γι'αυτό και υπό μορφή κρεμών εκτός από την αντιμετώπιση των ρυτίδων εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ξηρού ή γεροντικού δέρματος.

Σε μεγαλύτερες πυκνότητες (30-70%) χρησιμοποιούνται από το δερματολόγο υπό τη μορφή peeling.

Συνήθως απαιτούνται 6-10 εβδομαδιαίες συνεδρίες και δεν απαιτούν παραμονή στο σπίτι.

Τα συστατικά αυτά δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και έτσι η χρήση τους μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας, πάντα όμως πρέπει να συνδυάζονται με αντιηλιακά προιόντα.

Τα πηλιγκ τριχλωρικού οξέος (TCA) είναι ισχυρότερα και πιο επώδυνα. Προκαλούν έντονο έγκαυμα της επιδερμίδας η οποία σκουραίνει, ξηραίνεται και αποπίπτει μέσα σε 7-10 ημέρες αποκαλύπτοντας ένα φρέσκο, λαμπερό, ροζ δέρμα. Στο διάστημα αυτό απαιτείται παραμονή στο σπίτι και πλήρης αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας.