Σύφιλη

Το αίτιο της σύφιλης είναι η ωχρά σπειροχαίτη, ένα μικρόβιο νηματοειδές με 14-20 σπείρες. Αρχικά 2-6 βδομάδες μετά τη μόλυνση, εκδηλώνεται συνήθως ένα ανώδυνο μονό κυκλικό έλκος στα γεννητικά όργανα, στο πρωκτό ή στο στόμα, με διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής (πρωτογόνος σύφιλη).

Αν δεν τεθεί η διάγνωση και δεν χορηγηθεί θεραπεία τότε δια μέσω του λεμφικού συστήματος διασπείρεται στον οργανισμό και το νόσημα εξελίσσεται στο δευτερογόνο στάδιο.

Στη συνέχεια μετά από 1-6 μήνες μπορεί να εμφανισθούν διάφορα εξανθήματα σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος (παλάμες, πέλματα, κορμός), με γενική αδιαθεσία, κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες, κ.α. (δευτερογόνος σύφιλη).

Η σύφιλη χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη καρδιά, τα αγγεία τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και αλλού. Κατά την εγκυμοσύνη, αν δεν τεθεί εγκαίρως η διάγνωση και χορηγηθεί σχετική θεραπεία, μπορεί να μολυνθεί το νεογέννητο (συγγενής σύφιλη).

Η διάγνωση του νοσήματος γίνεται μέσα από εργαστηριακές εξετάσεις που θα ζητήσει ο ιατρός. Η θεραπεία χορηγείται όχι μόνο στον ασθενή αλλά και τον / την σύντροφό του.