Καρκίνος δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου.

Η καλύτερη άμυνα είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο!
Η κύρια αιτία του καρκίνου σύμφωνα με περισσότερους ειδικούς είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ειδικά όταν το αποτέλεσμα είναι εξανθήματα και εγκαυμα με φουσκάλες. Μερικές από άλλες αιτίες είναι: επανειλημμένη έκθεση σε ακτίνες Χ, ουλές από ασθένειες ή εγκαύματα, περιοδική έκθεση σε υλικά όπως το κάρβουνο ή το αρσενικό και τέλος το οικογενειακό ιστορικό.

Η πρόληψη φυσικά είναι η προφύλαξη από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Και μιας και φαίνεται ότι ο ήλιος και οι υπεριώδεις ακτίνες του είναι ο κύριος ένοχος, η πιο αποτελεσματική μέθοδος προφύλαξης είναι να τον αποφεύγουμε. Περιορίστε την έκθεση στις επικίνδυνες ακτίνες καλύπτοντας το σώμα και χρησιμοποιώντας ειδικό φαρμακευτικό αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη θεραπεία
Πρέπει ο έλεγχος του δέρματος για οποιεσδήποτε αλλαγές να γίνει μια απλή καθημερινή συνήθεια. Η ακτινική υπερκεράτωση αλλά και οποιοδήποτε απο τους άλλους καρκίνους μπορούν να εντοπισθούν εύκολα. Εάν οποιοδήποτε μόρφωμα, κρεατοελιά, φλεγμονή ή αποχρωματισμός εμφανισθεί ξαφνικά ή αρχίσει να αλλάζει, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα το δερματολόγο σας.

Ποιά αγωγή ακολουθείται για τον καρκίνο του δέρματος;
Εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις αποδείξουν ότι κάποια βλάβη του δέρματος είναι καρκινική, ο δερματολόγος έχει μια πλειάδα μεθόδων από τις οποίες μπορεί να επιλέξει, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Για τη θεραπεία οποιουδήποτε από τους καρκίνους, η γρήγορη διάγνωση και η αφαίρεση είναι η καλύτερη άμυνα. Ευτυχώς είναι εύκολο να γίνει διάγνωση για τους καρκίνους του δέρματος και οι περισσότεροι είναι ιάσιμοι! Ακόμα και το κακοηθές μελάνωμα, αν το προλάβουμε στα πρώτα του στάδια μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Οι δερματολόγοι επιμένουν ότι αυτό που πολύ βοηθάει στην προστασία από το μελάνωμα αλλά και τον καρκίνο του δέρματος εν γένει είναι η περιοδική αυτοεξέταση. Γνωρίστε το δέρμα σας, τις ελιές, τις κρεατοελιές, τις φακίδες σας. Έχετε το νου σας για αλλαγές στον αριθμό, το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των σκουρότερων περιοχών. Αν δείτε κάποια αλλαγή, επισκεφθείτε άμεσα το δερματολόγο σας!